Szórakoztató társadalomkritika.

Szemszögmérő

Nézett a műsor? Dobjuk ki!

2013. január 13. - Répási Bálint
A műsornak nem sikerült...
Egészen abszurd még csak elképzelni is, hogy vannak olyan országok, ahol a közszolgálati tévét valóban nézi élő ember. Mindezt önszántából teszi, nem pusztán azért mert a feje felett áll a legelvetemültebb köztévé fanatikus egy a rajongásának mértékével vetekedő méretű bunkósbottal. Ez azonban olyan dolog, amelyhez nem elég pusztán a vezetők lelkét elöntő mérhetetlen jóindulat, más is kell. Ezt a mást úgy hívják, hogy műsor. No ebből sem jó ám akármilyen fajta, s elismerem, hogy nehezebb a közmédia számára műsort kiötleni, mint egy zsák léggömböt meghámozni. Legyen olcsó, szórakoztató, de azért igényes is, mert nem az nyilvánvaló, hogy nem szabad bulvármocsárrá zülleszteni a köztévét vagy esetleg rádiót. Ezt a kétes dicsőségű szerep jobb, ha a kereskedelmi adók privilégiuma marad.
A fény az alagút végén 2010-ben jelent meg, amikor is a teljesen kivéreztetett közmédia nem csak új vezetést, hanem ezzel együtt egy más szellemet is kapott. Az új műsorstruktúra érkezésének jele a "Magyarország Szeretlek!" a "Maradj Talpon!" és a "DTK show" című produkciókban öltött testet. Persze voltak/vannak kevésbé sikeres próbálkozások, mint a Haction vagy a Marslakók, de valaki biztos nézte, csak csúnya módon hazudott a közvélemény-kutatóknak. Ekkor kezdtem megörülni, hogy az MTVA végre a szórakoztatási vonalon beújított, és nem csak az "Önök kérték" marad, a főműsoridős ismétlésekkel fűszerezve. Minden jóban van valami rossz alapon, ennek a kiváló irányváltásnak egyfajta ellenpólusa a politikai és híradások minőségében és tartalmában bekövetkezett változás, amelyek egy része hatalmas port kavart.  Úgy is fogalmazhatunk, hogy az ellenzéki pártok rázták a portörlőt, azt várva, hogy Szalai Annamária tüsszögve visszavonul majd és a médiatörvény lapjaiból állított barikád mögé. Szalai Canossa járása nem valósult ugyan meg, de még a tamtam verése is csak bizonyos fokig indokolt, legalábbis - a hétszázát, mégis kénytelen leszek pártot említeni - a szocialisták részéről. Megmosolyogtató ugyanis, hogy a közszolgálatiság és a kormány iránti elfogultság közül nem kérdés, hogy az MSZP kormány alatt melyik érvényesült. Elég csak a Nap Keltére gondolni, és máris láthatjuk, hogy pont a csokis szájú gyerek vádolja falánksággal -  nem éppen megszeppent - társát, hiszen az imént említett közszolgálati csodában még a műsorvezető szájából az is elhangozhatott, hogy "hajrá MSZP".  Hiába lett ívesebb a szegfű, attól még a választók nem felejtenek olyan könnyen, na de most legyen elég ennyi az ellenzék hitelességéről.
A lényeg most is az, hogy a logika nem számít sokat itt sem, noha nem Matolcsy számolja a köztévé költségvetését (szerencsére). A pénz pedig annál inkább fontos, hiszen a DTK show stábját kirúgták, ennek hatására a műsorvezető is távozott. A "Maradj talpon!" pedig nem volt képes teljesíteni a címében szereplő felszólítást, szintén eltűnik a süllyesztőben, bár vigaszként meghagyják nekünk az MTV legkevésbé nézett produkcióit. Hurrá!
 Minden jó távozik tehát ami az új vezetőséggel érkezett, de legalább maradnak a narancsszínű ködben úszó politikai műsorok, a londoni metró elfordított jelével és a reklámszünetekben mutogatott mosolygó Fidesz-szavazókkal. A történelem tehát ismétlődik, de van egy olyan tippem, hogy a műsorokkal sem lesz ez másképp. Még jó, hogy az archívum elég bőséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemszogmero.blog.hu/api/trackback/id/tr308638128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása