Szórakoztató társadalomkritika.

Szemszögmérő

Ismét elérkezett az a nap...

2012. október 22. - Répási Bálint
Tavaly volt, most is lesz
Az a nap, amikor emlékezni kellene. Ünnepelni a hősöket, a diktatúra áldozatait és a forradalmárokat. Méltóképpen megemlékezni a történelmünk egyik legdicsőbbnek indult és talán legtragikusabban végződött eseményéről. Mégsem teszi ezt az emberek legnagyobb része. Ha egyáltalán részt vesz valamilyen rendezvényen, azt mindössze azért teszi, hogy kifejezze az Orbán Viktor iránti szimpátiáját vagy antipátiáját. Az előbbit megteheti a Békemenetnek csúfolt központilag leszervezett bohóckodás keretében, amely tavaly is hatalmas tömeget mozgatott meg, igaz némi külső rásegítéssel. Csak hogy tiszta legyen: ez alatt a külhoni magyarok busszal szállítását értem. A rendezvény elnevezése pedig azért sántít erőteljesen, mert pont a jelenlegi kormányzat hirdet szabadságharcot minden és mindenki ellen ami még mozog, ja és nem Fidesz-szimpatizáns. Ha pedig "csupán" Orbán feltehetően ismét harcias beszédére kíváncsi, akkor a Kossuth térre is tessék kimenni. Aztán ne tessék siránkozni, ha huszonnegyedikén a forint-euró görbék ismét erőteljes mélyrepülésbe kezdenek...
Persze az sem kell unatkozzon, aki az ún. rendszerellenes álláspontot képviseli. Ott van például a Milla, amely úgy szeretne kormányváltást kicsikarni, hogy Dopemannel operál és közben mindentől és mindenkitől távol tartja magát, ami a múlthoz kapcsolódik. Kivéve Bajnai Gordontól, akinek a beszédét úgy várják sokan, mint kisgyerek a karácsonyt. Csak míg utóbbi esetében ajándékra számíthatunk, Bajnairól ez nem mondható el, bár kétségtelenül az utóbbi húsz év legvállalhatóbb politikai figurája és talán nem csak számomra.
Gyurcsány Ferenc pedig VIP partit szervez a nyugdíjasai körében, akarom mondani külön ünnepel a DK, mert szerintük a Milla az ellenzéki összefogás gátja. Mert az ő pártjuk vezetője valóban összekovácsolja őket... no comment. 
A jobbikos cirkusz biztos szintén jó lesz, már annak aki élvezi az EU zászló égetést meg a hasonló borzasztóan forradalmi megmozdulásokat.
Ezzel lesznek tehát honfitársaink elfoglalva a nemzeti ünnepen... Az egyik részről a mindent rossznak látó és rossznak látni akaró, minden intézkedés mögött Orbáni diktatúraépítést sejtő ellenzék, a másik oldalon pedig a szemellenzőt vagy narancsszemüveget viselő fideszesek, akik szerint soha nem ment jobban az országban semmi. Na meg persze a jobbik, akik szerint a probléma lényege a "cigánybűnözés" és a "zsidótőke", meg persze a komcsik. 
Csodás lesz, mondhatom. Nyilván néhányan  kilátogatnak majd az állami ünnepségre, de ott is egy Orbánba fognak botlani, aki nyomja nekik majd a forradalmat, pedig bármilyen furcsa az emberek, legalábbis döntő részük nem akar minden évben forradalmat, hanem nyugalmat, munkát és megélhetést szeretne és persze megemlékezést. Ezt pedig sem az ellenzék sem a kormány nem igazán veszi figyelembe...

A bejegyzés trackback címe:

https://szemszogmero.blog.hu/api/trackback/id/tr838638148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldxavier 2012.10.27. 21:52:35

Van valami nagyon megkapó ebben a cikkben. Vehetjük például azt, hogy én is erre gondoltam, és mondtam is a szüleimnek. A válaszuk viszont egyszerűen az volt, hogy a nemzeti ünnepségek/megemlékezések mindig is az aktuálpolitikáról szólt, függetlenül attól, hogy jobb vagy bal, hogy kapitalizmus vagy kommunizmus, hogy diktatúra vagy demokrácia.
A látható széthúzás azonban tényleg megérthetetlen. "Állami megemlékezés" a minden másból kiábrándult, ráadásul - és itt Bajnaival értek egyet - súlyosan megtévesztett orbanistáknak, "Milla" a pártoktól elidegenedett, főleg baloldali reménykedőknek - hogy a két nagyobbat említsem.

Az tehát, hogy csak megemlékezzünk október 23-án, sajnálatos módon irreveláns. De én visszatérnék a felsoroláshoz. Azt veszem ki, hogy próbáltál nagyon objektív lenni, de ez az objektivitás kicsit olyan, mint a Milla - elhatárolódsz az összes mostani lehetőségtől. Pedig két rossz közül is muszáj dönteni a politikában, nem?
A Fidesz rendesen megmozgatta az embereket (busszal hozott külhoniak, 5-ös a részvételért, stb.), de ettől függetlenül valóban óriási tömeget gyűjtött össze, akik érdeklődve hallgatták végig a fejlett országok és az EU újbóli értelmetlen szidását.
A Milla viszont rég elvetette az idióta Dopeman-ötletet (szerencsére), és szép lassan nyílik kifelé. Bajnai nem egy beszédzseni, de a keddi beszéde komoly reményekre adhat okot - én nagyon vártam, és igen, kicsit ajándékként is élem meg.
A legmeglepőbb a DK-ról szóló rész. A DK-főnök tartott egy DK-s megemlékezést. Ez miért VIP, és miért no comment? Amit mondott, az pontosan egy Bajnai által összetartott ellenzék képe, tehát most már bizony nem határolódnak el (a Millától lehet, de az Együtt 2014-től már nem).
A Jobbik és külön(!) az óriásmagyar Milla-ellentüntetők, és külön(!) a gárdisták... na ez az igazi no comment.

Az írásaimmal ellentétben ezt nem néztem át, szóval lehet, hogy elég kaotikusra sikeredett, de úgysem teljes vélemény, csak egy kis ellenkezés :)

Ui: meghoztad a kedvemet, szerintem írok majd egy cikket én is valami hasonlóról!

Bálint 2012.10.27. 22:34:24

A Milla sok-sok hibát követett már el, amellyel mint tudjuk csak a Fidesz esélyeit növelik, ami mondanom sem kell, a lehető legrosszabb.(ilyen volt például a Dopeman ügy is és az is mikor a szervezet vezetője elkezdett "elmúltnyócévezni" az ATV-ben) Hozzá tartozik a dologhoz, hogy a cikk előző nap született, tehát ekkor még együtt 2014 nem volt. A DK pedig azért VIP, mert ahelyett, hogy a milla tüntetésre küldték volna híveiket, megint különcködtek. Mellesleg szerintem Gyurcsány sokszor annyi szavazót riasztana el, ha csatlakozik az összefogáshoz, mint amennyit hoz. (azt nem mondom hogy nem lett túl démonizálva Fletó, de ezek a tények...) A véleménynyilvánításomról pedig végül soraim magáért beszélnek: "kétségtelenül az utóbbi húsz év legvállalhatóbb politikai figurája és talán nem csak számomra" de egyelőre ennél merészebbet nem állítok, amíg nem áll össze a kép az olajfa koalíciót illetően.

...és köszönöm a véleményt:):

oldxavier 2012.10.27. 22:49:44

Ezért említettem Bajnai beszédét, ő ugyanis hangsúlyozta, hogy nem feledkezhetünk el a szocialista hibákról, a hibákról, amiben kormánytagként neki is része volt. Juhász Péter nehezen meggyőzhető, és világosan megtiltotta, hogy bármilyen pártosság legyen a tüntetésen. Ez ellen Gyurcsány nem tehet semmit (aki, hozzáteszem, egy egyáltalán nem rossz politikus, de valaki a lehető legsikeresebben tönkretette egy hosszú beszéd egyetlen félmondatával), ő próbálja a DK-híveket egyben tartani - és az általános ellenzékkel megbarátkoztatni őket.
süti beállítások módosítása