A mai modern, iparosodott világunkban szinte minden, amit használunk a hétköznapok során, tőlünk távoli gyárak futószalagjain kerül legyártásra, elkészítésre. A globalizáció "csodája", hogy a szabó, az asztalos és a kovács helyét mind-mind multinacionális vállalatok kezében lévő üzemek vették át. Nincs ez másképp az élelmiszereinkkel sem, csakhogy ételeink az egészségünket komolyan befolyásolják, így ez a kérdés még fontosabb.
A tévhitekkel ellentétben nem csak ebben vannak adalékok... |
De van-e ezzel egyáltalán ezzel egyáltalán valami probléma? – tehetnétek fel nekem a jogos kérdést. Sajnos nagyon sok, habár legtöbbször nem bizonyítható, hogy ezek az ételadalékoknak köszönhetőek.
A fő problémát az okozza, hogy az ízlelés és a szaglás pontosan azért alakult, ki hogy egyfajta indikátorként jelezze, a szervezetünk számára, hogy az eledel megfelelő minőségű-e. Ha aromákkal becsapjuk az érzékszerveinket, kis túlzással bármit „megetethetnek velünk”. S ráadásul - amint arra egy kutatás rávilágított - egy idő után a természetes ízeket kevésbé találjuk majd intenzívnek és vonzónak, mint a lombikban keverteket. Nem csupán álcázzák tehát a kevés vagy rossz minőségű alapanyagot tartalmazó ételt, hanem az ízlésünket is átformálják ezek az adalékok.
A másik probléma az anyagok tényleges élettani hatása. Noha valóban állatkísérleteket végeznek a piacra dobás előtt, de a hosszú távú hatások nehezen kifürkészhetők, sőt bizonyos esetekben nem lehet rájönni, hogy egy-egy betegséget vagy allergiát az adott vegyi anyag okoz-e. Példaként említhetném a kislány esetét, aki rosszul lett a citromos keksztől, noha halra volt csak allergiás. Orvosa fényt derített rá, hogy az ártalmatlannak tűnő rágcsálnivaló tojást tartalmazott, s az azt tojó tyúkokat halliszttel etették. Üdvözlök mindenkit az ételeink kiszámíthatatlan új korszakában!
Még arra sincs semmilyen tanulmány vagy felmérés, hogy a szervezetben felhalmozódva a különböző vegyszerek milyen hatással bírnak, milyen tüneteket okozhatnak. Bár tudunk olyanról, hogy a szinte kivétel nélkül minden rágóban megtalálható mesterséges édesítőszer, az aszpartám bizonyos esetben rákot okozhat, ugyanúgy ott vannak a boltok polcain, nyilván a multinacionális cégek által felbérelt lobbisták lelkes tevékenységének köszönhetően.
Nem éppen derűlátó soraimból kiolvasható, hogy véleményem szerint az élelmiszerek világ igen aggasztó irányba tart. Éppen azért veszélyes ez a játék, mert a következmények kiszámíthatatlanok, ráadásul szerintem egyáltalán nem ideális a szervezet ilyen mértékű manipulációja, átverése. Szerencsére azért alternatíva van, a Bio és a házi ételek formájában, csak hát a magyar pénztárca nem erre van szabva, így ismét előjön, az oly sokszor emlegetett pénzért nem megvehető egészség kérdése. Azért a figyelmességet semmi nem tiltja, s ha a boltok polcairól válogatunk akkor is próbáljuk a legkevesebb adalékot tartalmazó terméket választani, hiszen ahogy mondani szokás; „azzá leszel, amit eszel”.