Szórakoztató társadalomkritika.

Szemszögmérő

Újságírás helyett pártpropaganda

2013. július 02. - Répási Bálint
Az utóbbi időben kritikusok garmadája vette fel a kereskedelmi médiumok ellen lelkesen küzdő szabadságharcos dicső álarcát. Ha pedig felvették a puzséri vonalat, akkor nincs megállás, noha nem túlságosan igazságos módon mindig csak a bulvársajtó legmélyebb bugyrait képviselő újságokra és televíziós csatornákra sikerül azokat a lehető legkreatívabb módon és a legfurmányosabb szóvirágokkal a sárga földig alázó írásokat készíteni. Könnyű az antikrisztusra azt mondani, hogy gonosz, sőt még az angyalokra is, hogy jók. Ha mindezt körmondatokba és nyelvészprofesszorok elégedett sóhajtását kiváltó szókapcsolatokba öntjük, attól még nem fog a sátánista megtérni, s a keresztyén sem fog kitérni a hitéből. Magyarán a Blikk-olvasó nem fog a következő héten irodalmi folyóiratot bújni, de azért próbálkozni persze lehet.

Fontos tehát azokról a tömegtájékoztatási csatornákról is beszélni, amelyek fogantatásának nem az az eredendő oka, hogy agymosásnak vessék alá a társadalmat, legalábbis más országokban. A hírcsatornák legalább megpróbálnak viszonylag széleskörű tájékoztatást nyújtani, szemben a bulvármocsárral, melynek célja, hogy minél kevesebb érdemi információ hangozzék el egységnyi adásidő/oldalszám alatt. Az, hogy ez a széles látókör mennyire is széles, már kicsit kényesebb téma.
Tessék választani!
A magyarországi hírműsorokra és közéleti műsorokra szakosodott újságok, tévé- és rádiócsatornák jellemzője, hogy egy-egy politikai oldal fanatikus táborához tartoznak, s feltétel nélkül próbálják azok igényeit kiszolgálni. Nem számít, hogy egy politikai formáció már réges-rég nem az eredeti értékrendjét követi, hanem elsődleges és egyetlen célja, hogy a saját bandáját minél közelebb juttassa a nagy közös kondérhoz. Mindez semmi problémát nem is okoz, hiszen az adott sajtóorgánum nem értékrendet követ, hanem pártot. Ha egyik nap a mecénás párt igen tisztelt vezetője azzal kel fel, hogy mostantól a Föld körül kering a Nap, akkor azt is teljes oldalas főcímben lehoznák. Fő a lojalitás, tetszik tudni? Nem kell titkot csinálni ebből, ahogyan ezt a Magyar Hírlap sem teszi. Van aki teszi, de szinte feleslegesen. Hiszen sokszor úgy érezzük, ha ATV-t vagy éppen Hírtv-t nézünk, hogy a pártközpontokban egy lózungfelelős-helyettes titkár által megírt frázisok puffognak a teljes adásidő alatt.

Mindez az egységes kommunikációs henger és "egy tábor, egy zászló" koncepció a Fideszes jobboldali médiában fokozottan jellemző. Az egységesen bevezetett, Lendvay utcában futószalagon legyártott állandó jelzők, mint a "maffiabaloldal" vagy a "gyurcsány-bajnai szövetség" éppúgy eszköztárát képezik a narancsszívű tömbnek, mint a folyamatos sulykolás és a tízévesnél is régebbi ügyek napirenden tartása, s ezzel a műsoridő ellopása a jelenlegi problémáktól. Azonban ezt a helyzetet közel sem a Fidesznek köszönhetjük, hanem sokkal inkább a szocialistáknak. A szocik ugyanis az SZDSZ-szel kéz a kézben voltak olyan nagyképűek és pökhendik, hogy a rendszerváltástól az ezredfordulóig nemigen hagyták levegőhöz jutni a jobbos médiumokat, leszámítva, hogy Horn Gyula megakadályozta a Magyar Nemzet megszűnését. Erre válaszként "csakazértis" alapon a jobboldal nagyon kis számú befektetővel kiépítette médiabirodalmát, s ezáltal egységes tudott maradni. Nem volt más lehetőségük, megtették. Végül a kétharmados fülkeforradalom feltette az i-re a pontot, a betanított fideszes bullshit-felelősök elfoglalták a közmédiát is. Így történhetett meg, hogy végül most már a baloldali  harcállások küzdenek a túlélésért s a Hírlap főszerkesztője nem túloz, mikor azt mondja: “Ma már a média 50-55 százalékát mi uraljuk. Mi mondjuk meg, hogy mi történik.” Időutazás pepitában? Az baloldal megérdemelné, azonban az ország nem.

A nagy probléma, hogy pontosan az imént leírt újságírói gyakorlat eredményeképpen létrejövő minden egyes műsor és cikk egy újabb szöget ver a hagyományos sajtó koporsóiba. Egyre több ember ábrándul ki ebből a mindent egyszínű - akár narancs, akár vörös - szemüvegen keresztül néző egyre szűkülő közegből. Ugyanis nem az a kiegyensúlyozott médiapiac, amelyben a médiumok fele a Fidesz, a másik fele az MSZP hátsó felénél munkálkodik. A valódi balansz akkor lenne meg, ha volna egy igazi jobboldali konzervatív és egy baloldali, liberális újságíró közösség, s ez adott esetben nem zárná ki azt, hogy a jobboldali újság ne ostorozza ezerrel a jelenlegi kormányt, a másik oldal értékeit valló riporter elismerhetné a valódi sikereket.

Vannak persze momentumok, mikor úgy érzem, hogy van ez irányba mutatkozik pár halvány pozitívum mindkét oldal részéről, s ez esetben én is eleget teszek a kiegyensúlyozottságnak: ezek a sajtótermékek sem mindenben rosszak, sőt nagyon sok pozitívum elmondható róluk: sokkal kevésbé rosszak, mint a magyar kereskedelmi média átlagos színvonala. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne rajtuk javítani. Valamint igen, el kell ismerni, hogy a mérsékeltebb jobboldali és baloldali médiumok részéről is mostanában vannak olyan próbálkozások, amelyeket igenis érdemes folytatni, ha emelni próbálunk hazai  hírműsorok vagy csak általában a média igen gyatra színvonalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemszogmero.blog.hu/api/trackback/id/tr18638116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása