Szórakoztató társadalomkritika.

Szemszögmérő

Értékeljük az értékelhetetlent!

2013. február 23. - Répási Bálint
Nyilván mindenki megfeszülten várt hetek óta, sőt szinte lázban égett, hogy halhassa Magyarország legfőbb politikai bohócainak évértékelő handabandáját. Lélegzetvisszafojtva vártunk ezidáig, de szerencsére megérte. Nem csak a nagy vezér, de most már szinte minden létező politikai erő tartott vagy fog tartani egy az elmúlt évet összegző szónoklatot. Ezeket az informatív és tényekre erőteljes módon alapozó mesemondó esteket Orbán Viktor honosította meg hazánkban, s most ebben is próbálják követni az (ismételten) hatalomra áhítozó politikustársai. Nincs megállás: a magyar politika Apple-je lett Orbán, mindenki őt szeretné másolni, legalábbis kommunikációs téren. Hiszen nincs még egy olyan miniszterelnök, aki ennyi mindent elcseszett, s lám mégis vezeti a pártja a népszerűségi listákat! Az ellenzék félelemmel teli csodálattal tekint rá, s csendben kezdi átvenni a módszereit, az évértékelést beleértve. Az "orbánviktorosodás" egyik leglátványosabb jeleiként értelmezhetjük tehát a beszédeket, amelyek semmitmondóak, demagógak, ráadásul ellenzéki oldalról sokszor végtelenül negatívak, habár elhúzzák a nép etetésére szánt mézesmadzagot, a "bezzeg, ha mi nyerünk" típusú retorikával. De őket némiképp felmenti, hogy ellenzékben vannak, hiszen zöldséget szabad beszélni, csak legfeljebb nem fognak nyerni, vagy a magyart ismerve pont ezért fognak...


A Kónya Péter által kiválóan demonstrált ígérgetés persze nem csak ellenzéki oldalról, hanem a kormánypárti oldalról kötelező, amelyet a nagy (kis) vezérünk kiválóan teljesített is. Főleg a huszonéves távlatokba előre tekintő jóslat, miszerint a kutatás-fejlesztésre a GDP hány százalékát akarjuk majd költeni. Az, hogy előbb az idei költségvetéssel kéne foglalkozni, ugyanis ismét egy össze-vissza tákolt valami lesz, teljesen mellékes. Innen látható, hogy immár nem csak Matolcsy, de az egész kormányzat tündérmesében él, hiszen a beszédben egyetlenegy dologról nem volt szó: az ország valós állapotáról. Az egész egy vágygyűjtemény volt, amelyek olyan mélyenszántó gondolatokban tükröződnek, mint hogy a "A kisbabáknak kedvük támadt megszületni" és egészen biztos, piros pöttyük is volt, bár ezt már csak én - mint félázsiai - teszem hozzá. S mégis mi a közös az elmúlt évek Orbán-beszédeiben? Igen, valóban az, hogy mindig a jövő évre ígéri a növekedést. Kívánjunk neki idén több szerencsét! Elmaradhatatlan persze az elmúlt nyolc év rituális, ördögűzésszerű ismételgetése, élen a legújabb "független" "civilek" által kiötlött szlogennel, miszerint "Együtt tették tönkre az országot!". Ők pedig még csak most kezdenek belelendülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemszogmero.blog.hu/api/trackback/id/tr298638118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása